Voetverzorging geen overbodige luxe!

Je voeten zijn levenslange trouwe onderdanen. Om ze in conditie te houden verdienen ze regelmatig extra aandacht. Voetverzorging is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen overbodige luxe. Er zijn talloze redenen denkbaar om aandacht te besteden aan je voeten. Ter voorkoming van pijnlijke problemen, voor ontspanning en een verzorgd uiterlijk, maar bijvoorbeeld ook bij veel sporten, een staand beroep of een medische aandoening.

Wanneer ga je naar een pedicure?

Er zijn veel voetproblemen waarmee je niet meteen naar de huisarts hoeft, en prima bij een pedicure terecht kunt. Voor een bezoek aan de pedicure heb je geen verwijzing van een huisarts nodig.

Je kunt bij de pedicure terecht voor het knippen van nagels maar natuurlijk ook bij de volgende voetproblemen:

De 5 meest voorkomende voetklachten:

Eelt is een reactie van de huid op extra druk. Dit kan komen door verkeerd schoeisel. Overmatig eelt aan de voeten geeft vervelende klachten.

Laat het behandelen door de pedicure
De pedicure verwijdert eenvoudig overmatig eelt, maar kan ook de oorzaak daarvan bepalen en eventuele preventieve maatregelen adviseren.
Laat overmatig eelt minimaal 2 weken voor een sportieve activiteit of wedstrijd verwijderen. Dit geeft de huid genoeg tijd om te wennen en voorkomt mogelijke klachten als een branderig gevoel.

Afspraak maken!

 • DOE HET ZELF tips:

Zorg voor goed passende schoenen.
Smeer je voeten in met een voetcrème. Deze houdt de huid soepel.

Schimmelnagels kun je herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van uw nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In sommige situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Houd er alleen wel rekening mee dat dit 9 tot 12 maanden kan duren en je thuis dagelijks de nagel moet behandelen. Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf en breidt zich langzaam uit. Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.

Laat het behandelen door de pedicure
De pedicure maakt de dikke (en soms pijnlijke) nagel dunner. Dit bevordert het succes van de behandeling met een schimmelpreparaat.
Verder geeft de pedicure tips, bijvoorbeeld over de behandeling van de binnenkant van je schoenen.

Afspraak maken!

 • DOE HET ZELF tips
  Was je voeten dagelijks (het liefst zonder zeep). Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
  Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen. En trek elke dag schone sokken aan.
  Kies het liefst voor schoenen van echt leer.
  Wissel regelmatig van schoenen en desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
  Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Zweetvoeten ontstaan door bacteriën die op de voeten leven. Wist je dat het nog niet stinkt op het moment dat zweet door de huid naar buiten komt? Dit komt door de bacteriën die bestandsdelen uit zweet omzetten in stinkende geurstoffen.

Laat het behandelen door de pedicure
De pedicure is gespecialiseerd om je voeten gezond te krijgen en te houden. Ze kan je zweetvoeten behandelen en geeft advies over hoe je zweetvoeten tegen kunt gaan.

Afspraak maken!

DOE HET ZELF tips
Was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep of maak gebruik van antibacteriële zeep. Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
Draag sokken van katoen of wol en vermijd polyester. Draag elke dag schone sokken.
Draag goed ventilerende schoenen. Wissel regelmatig van schoenen.

Ingroeiende teennagels zijn pijnlijk en moeten zo snel mogelijk worden verholpen door een pedicure. Het kan komen door druk van slecht passende schoenen en sokken. Of het verkeerd (te kort) knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpireren. Probeer een ingroeiende nagel niet zelf te behandelen!

Laat het behandelen door de pedicure
De pedicure heeft specialistische instrumenten. Om ingroeiende teennagels te behandelen heeft de pedicure diverse technieken die herhaling kunnen voorkomen.

Afspraak maken!

DOE HET ZELF tips
Knip teennagels altijd recht en niet te kort. Knip nooit hoekjes van de teennagel af. De pedicure laat graag zien hoe je je nagels moet knippen.
Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.
Heb je teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen? Laat een pedicure je adviseren over wat je kunt doen om de nagelgroei te reguleren.
Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel.

Likdoorns en voetwratten zijn onaantrekkelijk en kunnen pijnlijk zijn. Een likdoorn is een sterke eeltvorming op een klein gebied. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als je er bovenop drukt. Voetwratten zijn zeer besmettelijk.

Laat het behandelen door de pedicure
Met een likdoorn kun je direct terecht bij de pedicure. Deze zal de likdoorn verwijderen en advies geven.
Heb je een wrat, maak dan eerst een afspraak bij de huisarts. Daarna kan de pedicure je voetwrat behandelen.

Afspraak maken!

DOE HET ZELF tips
Draag in openbare (zwem)badruimtes, douches en sportzalen altijd slippers of iets anders aan je voeten. Droog je voeten altijd goed af.
Deel je schoenen of slippers niet met anderen. Deel ook geen handdoeken en was deze op minimaal 60º C.
Krab nooit aan wratten, juist het bovenste laagje is heel besmettelijk. Als je wratten hebt, is het belangrijk je handen goed te wassen en te drogen nadat je ze hebt aangeraakt.

Ook zonder problemen ben je natuurlijk welkom bij de pedicure voor jouw voetverzorging!