Mijn werkwijze
Holistische visie: ‘De hele mens als uitgangspunt’.
In mijn praktijk werk ik met een holistische visie, dat wil zeggen dat ik de mens in zijn geheel behandel en niet slechts de symptomen. De behandelingen zijn niet alleen gericht op het behandelen van een klacht of ziekte, maar ik kijk naar wat er buiten de klacht nog meer speelt in het lichaam en leven van de cliënt. Ik kijk ook of er een relatie is tussen fysieke en emotionele klachten. Dit alles probeer ik samen met jou in kaart te brengen en mogelijk tot de oorzaak te komen van de klacht. Hierop maak ik een persoonlijk behandelplan.
Belangrijke voorwaarde om de therapie te laten slagen is de persoonlijke aandacht en intentie van mij als behandelaar en de intentie van jou die de behandeling ondergaat. Op basis van onderling vertrouwen kan het genezingsproces zijn natuurlijke ruimte krijgen.
Therapeutisch traject
Het eerste consult, de intake, duurt 1,5 tot 2 uur. Deze bestaat uit een anamnese en een ontspanningsmassage. Hierbij kijken we samen naar jouw klachten, voedingspatroon, ziektegeschiedenis en persoonlijke omstandigheden. Je geeft aan waar je het meeste last van hebt en wat je wilt bereiken in de behandelingen. Dat wordt het uitgangspunt van het traject.
Vervolgens krijg je een ontspanningsmassage. Deze eerste behandeling geeft vaak al positieve effecten op stressklachten.
Tijdens het tweede consult analyseer ik beide voeten m.b.v. voetdiagnostiek en een analytische massage. Hierbij breng ik in kaart welke lichaamsgebieden extra aandacht nodig hebben en kan ik jouw voeten lezen.
Vervolgens stel ik een behandelplan op voor jouw specifieke klachten en bespreek dat met je tijdens de volgende afspraak. Gedurende het traject evalueren we en kijken we of het behandelplan nog aansluit bij je herstelproces. De vervolgbehandelingen duren ongeveer 1 uur en bestaan uit een voorgesprek, voetmassage en nagesprek.
Hoeveel behandelingen zijn nodig?
Het aantal behandelingen zijn afhankelijk van je klachten en hoe je reageert op de voetreflexmassages. Dit aantal varieert van 6 tot 8. Over het algemeen geldt dat kort bestaande klachten sneller reageren op een behandeling.
In het begin vinden de behandelingen wekelijks plaats, als er een duidelijke verbetering is opgetreden wordt er afgebouwd naar tweewekelijks en dan naar eens per maand. Bij chronische aandoeningen kan een maandelijkse onderhoudsbehandeling nodig zijn om de aandoening beheersbaar te houden.
Indien nodig vindt overleg plaats met een arts of verwijs ik door.
Is een voetreflexmassage ook geschikt als ik geen gezondheidsklacht heb?
Jazeker, een voetreflexmassage werkt zeer ontspannend en kan ook heel goed ingezet worden als ontspanningsmassage! Het werkt preventief voor het behouden van een goede gezondheid. Door je regelmatig te laten masseren komen er hormonen vrij zoals endorfine, oxytocine en serotonine. Deze hormonen zorgen o.a. voor een geluksgevoel, vermindering van spanning en helpen je beter te slapen. Als je een afspraak maakt voor een ontspannende (voetreflex)massage is het niet nodig om een uitgebreid anamnese-formulier in te vullen, voor aanvang van de massage vraag ik je kort naar jouw gezondheid en eventuele contra-indicaties.
Tips om rekening mee te houden:
- Tijdens de massage werk ik met warme olie op je voeten en onderbenen tot en met de knie, daarom is het handig als je een wijde (sport)broek aandoet die gemakkelijk over de knieën kan.
- Ook is aan te raden om na de behandeling een paar dagen extra water te drinken om de vrijgekomen afvalstoffen sneller kwijt te raken. Het drinken van water is essentieel om je goed te voelen en je lichaam gezond te houden.
Na een voetreflexbehandeling kunnen de volgende reacties optreden:
- Emotionele schommelingen.
- Vermoeidheid of je juist energiek voelen.
- Beter en dieper slapen.
- Relaxed en ontspannen gevoel.
- Meer en vaker naar de wc moeten.
- Stinken van urine, ontlasting en/of transpiratiegeur.
- Hoofdpijn (meer water drinken!)
- Korte opleving van “oude” kwaaltjes.
Het optreden van een of meer van bovenstaande reacties is een positief effect van de behandeling, het lichaam is aan het werk gezet om opslagen afval- en gifstoffen af te voeren.
Wanneer is het beter niet te behandelen (contra-indicaties)
- Bij infectieziekten zoals griep of koorts.
- Bij open wonden, ontstekingen of botbreuken aan de voeten, onderbenen.
- Bij zwangerschap in de eerste 3 maanden.
- Bij gebruik van drugs, alcohol of andere stimulerende middelen.